Personligt boende

MÅNGFALD OCH INDIVIDUALISM

Med boendet i centrum

Under många år trodde vi – hyresgäster, politiker och bostadsföretag – att boende bara handlade om tak över huvudet och en trygg plats att sova på. Ungefär som stenåldersmannen och hans grotta.

Idag har vi alla insett att bostaden är livets viktigaste plats. Det är här vi lever, lagar mat och äter, älskar och fostrar våra barn. Det borde vara lika självklart för oss att välja och forma vårt eget hem som att fritt välja (och forma) livskamrat. Tilldelningen av standardmake modell A torde aldrig bli någon succé...

Många drömmer om att planera sitt hem, att själv bestämma om allt från planlösning till dörrarnas handtag. Som boende i kåkstäderna har du möjlighet att i detalj bestämma hur ditt hem skall se ut. Tiden är över då likformning var en dygd och du kunde gå in till grannen och känna dig som hemma.

Skräddarsydda hem

Framtiden är här och nu. I kåkstadens nyproducerade hus har de 112 hyresgästerna varit sina egna inredningsarkitekter. Varenda hyresgäst fick här välja det som de själva tyckte var vackrast och mest ändamålsenligt. Med hjälp av dator och VR-teknik kan man besöka alla bostäderna i kåkstaden. Skräddarsydda hem för människors olika behov. Där inget hem är det andra likt. Det är så Kåkstad 2000 tänker sig allt framtida bostadsbyggande.

Lyssnar till mångfalden

Utställningen pekar också på hur en omvärld i stark förändring alltmer formar levnadsvillkoren för människor, vilket i sin tur påverkar byggandet. Dagens samhälle kännetecknas av mångfald. Nya gränser, nya sätt att arbeta och nya tekniska system gör att man i framtiden alltmer måste söka individuella bostadslösningar.

Inspireras

Välkommen till Kåkstad 2000. Här får du en unik möjlighet att kliva rakt in i andra människors personligt utformade hem. Inspireras, rynka på näsan, fundera på hur du själv skulle ha valt. Känner du behovet av en egen bostad, finns möjligheten i kåkstäderna.

Vad har kåkstad 2000 betytt för dig?

Gunnar Loxdal, 37
egen företagare
Stockholm

– Jag har redan varit där ett par gånger och jag måste säga att det är helt otroligt vad de har åstadkommit. Jag kan varmt rekommendera ett besök.